Liten guide till alkoholliberalismen

Idag presenteras den nya utredningen om gårdsförsäljning av alkohol, för att fira detta bjuder vi på en liten ordbok för den som vill förstå alkoholliberalismen. Skål!

“Gårdsförsäljning” = inrättandet av alkoholbutiker – styrda av butiksinnehavarens prissättning och lönsamhetsintresse – utan koppling till vare sig gård, egentillverkning eller begränsning till enbart svensktillverkade produkter.

“Det är så trevligt att kunna ta ett glas vin till maten, så som på kontinenten” = Så trevligt att en ökning av mäns våld mot kvinnor ter sig som ett billigt pris att betala.

“Gårdsförsäljning av alkohol kan bidra till ökad turism och skapa fler jobb” = Framförallt inom sjukvården för alla som skadas och dör i rattfylleriolyckorna när turisterna åker hem från gården.

“Vi svenskar är redo att ta ansvar för vår alkoholkonsumtion själva.” = Så redo att en försvagning av Systembolagets monopol kommer öka alkoholkonsumtionen med minst 17 procent, vilket i sin tur kommer att leda till en ökning i dödligheten med 770 fall per år samt 8 500 fler fall av polisrapporterat våld och 2 700 fler rattfylleribrott. Eller kanske så redo som fransmännen, dessa föregångare när det kommer till alkoholkonsumtion. Med föregångare menas självfallet att de har betydligt större problem med folk som skadas och dör på grund av alkoholen.

Vad vi här kan utskönja är två klassiska liberala tendenser, som återkommer i flera olika sammanhang. Låt oss kalla dem för naiv-liberalismen och psykopat-liberalismen:

  • Naiv-liberalismen där han med naiviteten hos ett barn försöker övertyga sig själv om att gårdsförsäljning betyder att några gulliga egenföretagare ska sälja sitt hemmustade cider.
  • Psykopat-liberalismen där han med den emotionella kapaciteten hos ett barn eller en psykopat fullständigt skiter i så väl de samhälleliga kostnaderna som de personliga konsekvenserna av en ökad alkoholkonsumtion.

Jag vet inte vilken av de två liberala linjerna som stör mig mest, men det är något djupt skrämmande i båda. Personligen anser jag att den som förespråkar en höjd alkoholkonsumtion åtminstone bör stå för att den fullständigt skiter i alla de som kommer att dö, bli misshandlade och överkörda som en konsekvens av det hela. Men liberalerna är ju så rädda för själva tanken på att det finns ett samhälle och att det finns andra människor och att vi har ett gemensamt ansvar för varandra. Därför stoppar de hellre sina huvuden i sanden, skriker JAG VILL JAG KAN JAG FÅR och låtsas som om deras ”rätt” att dricka alkohol när de vill inte på något sätt hänger samman med andras rätt att slippa ifrån alkoholens värsta konsekvenser.

En tanke kring ”Liten guide till alkoholliberalismen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.