UNIK UNDERSÖKNING: Medelklassen har medelklassiga värderingar!!!!!

De senaste månaderna har jag vid flera tillfällen i stadsplanesammanhang hört folk som referat till “Spacescape’s unika undersökning som äntligen visar att folk verkligen vill bo i ett nyurbanistiskt stadslandskap”. Har inte riktigt orkat sätta mig in i det mer än att tänka att ja, som man frågar får man väl svar. Kollar man på folk som enkelt sprätter iväg ett par millar på en skön bostadsrätt i innerstan så kommer det nog visa sig att det de värdesätter är relaterat till vilka kulturella värderingar som är på tapeten bland de övre delarna av det urbana mellanskiktet. Och, till min förvåning var det precis så det var! Men, så erkänner ju Spacescape ganska omgående att de har rätt så förutfattade meningar:

Invändningar kan göras att värderingen är ett uttryck för de med högst betalningsförmåga, vilket är teoretiskt möjligt. Men, då kan man fråga sig om det är det sannolikt att de som har lägre inkomster inte vill ha tillgång till park, vatten, spårstationer, handel, kultur, egna gårdar osv? Det ser vi inte som särskilt sannolikt.

Nej, visst vill väl säkerligen de flesta människor bo bra. Det är nog svårt att förneka, och det är väl glädjande att folk verkar uppskatta närhet till kollektivtrafik. Vad jag är rädd för är dock att denna typ av undersökningar och allt detta tjat om den täta blandstaden bidrar till att hegemonisera den förtätningsdiskurs som sedan används av klåfingriga moderater och pengakåta byggherrar för att bygga på helt fel ställen av helt fel anledningar, till exempel i koloni- och sportstugeområdet i Farsta, eller på kolonilotterna i Rågsveds Friområde. Som Planka.nu konstaterar:

Det faktum att tät stad oftast är betydligt mer energieffektiv än utspridd stad har lett till att idén om förtätning har fått något av en hegemonisk ställning bland så väl politiker som stadsplanerare. Men förtätning kommer inte lösa alla klimat- och energiproblem ensamt, och när förtätningsdiskursen dessutom används som ett sätt för att få bygga på fel ställen och av fel anledningar är det dags att se upp. Varje enskilt förtätningsinitiativ behöver noggrant undersökas för att se till att det inte bara utmålas som energi- och klimatsmart för att ursäkta att det egentligen rör sig om en omvänd Robin Hood-politik.

Men, vad vet jag. Jag är väl bara en bitter och framstegsfientlig survänsterist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.