Män som älskar bilar

Being totally sexual, incapable of cerebral or aesthetic responses, totally materialistic and greedy, the male, besides inflicting on the world `Great Art’, has decorated his unlandscaped cities with ugly buildings (both inside and out), ugly decors, billboards, highways, cars, garbage trucks, and, most notably, his own putrid self. –Valerie Solanas

Kritiken mot biltrafikens effekter på miljö och människor har artikulerats i många sammanhang. Dess kulmen inträffade i Stockholm på kvinnodagen den 8 mars 1979. På morgonen stoppades 100 000-tals bilar av demonstrationer vid Stockholms infarter. Demonstranterna ropade ”Barnen eller bilarna!” … I kölvattnet till demonstrationen skrev två skönlitterära författare, Jan Myrdal och P O Enquist, debattartiklar där de häftigt kritiserade den genomförda aktionen. Myrdal betecknade demonstranterna som ‘teknikfientliga’. (Ur Emin Tengströms bok Bilen och människan)

Bilen är, oavsett vad tokarna i mp säger, den vanlige svenskens viktigaste frihetsmaskin. Bilen är en fantastisk tillgång. Den skapar kommers, arbete och frihet för hundratusentals människor. –Ulf Nilson

Cadillac, Cadillac,
lång och mörk, skinande och svart,
öppna upp dina motorer låt dem brumma,
riv sönder motorvägen som en stor gammal dinosaurie
–Bruce Springsteen

Med bilen växte självbestämmande och rörelsefrihet, vidgade människors geografi och överblick … när man går är man liten, när man färdas i högre hastighet blir man större. –Per Wirtén

[Bilen] är en stark frihetsnyckel, inte minst för de grupper som annars skulle ha väldigt svårt att se nya perspektiv. –Erik Laakso

Frihet, demokrati, mångfald, äganderätt och marknadsekonomi. Det är sådana värden som också omgärdar bilen och det är sådana värden som resandet i bland annat bil är med och skapar. –Ola Mårtensson

Att jag själv lanserar och gillar den lilla ETC-elbilen är naturligtvis lite grann en befrielsetanke privat. Äntligen kan jag resa snällt till föredrag. –Johan Ehrenberg

SCUM will forcibly relieve bus drivers, cab drivers and subway token sellers of their jobs and run buses and cabs and dispense free tokens to the public. SCUM will destroy all useless and harmful objects — cars, store windows, `Great Art’, etc.
–Valerie Solanas

Puss och kram, nej förlåt, jag menade brum brum.
/Popvänster

En tanke kring ”Män som älskar bilar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.