Nya tidningen Kris och kritik skulle vara värd att köpa enbart för att den är så snygg, men som tur är så var den bitvis riktigt intressant också, kan verkligen rekommendera! För den som noterat att Copyriot skrivit typ för många inlägg med citat från tysk gubbe men inte orkat läsa så fanns det en väldigt pedagogisk och spännande sammanfattning av Robert Kurz bok Geld ohne Wert. Men min bästa text var nog den korta Vad kämpar vi för? Plädering för en realistisk utopi som lyckas vara ”realistisk” utan att falla in i realpolitik.

Det postkapitalistiska samhället kommer att se sig konfronterat med följderna av en okontrollerbar och eskalerande klimatförändring, som t.o.m. gör säkrandet av merparten av mänsklighetens behov till en utmaning – samtidigt som en större del av naturresurserna, som i dag plundras i allt högre takt, nästintill torde vara uttömda. Denna utveckling omöjliggör helt enkelt skapandet av ett postkapitalistiskt ”överflödssamhälle”. Med anledning av den pågående klimat- och resurskrisen måste sådana föreställningar om ett kommunistiskt samhälle – där produktivkraftsutvecklingens inneboende möjligheter till överflöd så att säga ”befrias” genom övervinnandet av de kapitalistiska produktionsförhållandena – förpassas till ”icke-platsernas” fantasivärld.

omslagkkritik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.