Tänk om allt går paj, jag är faktiskt jävligt skraj.

Från början hette det atomkraft. Vid någon tidpunkt, kanske i mitten av 1970-talet, måste atomlobbyns marknadsförare ha bestämt sig för att det ordet hade fått för dålig klang, att det var alltför sammanlänkat med atombomben. Kärnkraften lanserades under samma epok som kärnfamiljen. De [båda företeelserna] utgör en sorts dyster slutpunkt för en epok av våldsam manlighet som under 1900-talet skördade 183 miljoner liv…

Få saker får mig på så dystert humör som kärnkraften. Det är en fråga av totalt bottenlöst mörker. En fråga där varje ny kunskap en skaffar sig bara bidrar till att dimma ljuset än mer. Lika mörk som ens själ blir av att läsa om kärnkraften, precis lika dunkel är den dimridå av lögner och mörkanden som atomindustrin och dess apologeter lägger ut för att motivera sina kärnkraftverk.

Visste du att inga försäkringsbolag i världen klarar av den smäll som en härdsmälta innebär, vilket innebär at vi skattebetalare står för kosingen. Visste du att inget reaktorbygge gått med vinst, vilket innebär att vi skattebetalare står för kosingen i form av statliga industri- och investeringsstöd. Visste du att vi alla är lagskyldiga att vid en kärnkraftsolycka i Sverige gå ut och rensa upp skiten, med våra liv som insats. Visste du att kärnkraft, näst efter kolkraft, är det mest klimatskadliga sättet att producera el, att den ”nya generationens” kärnkraftverk har varit klara inom 20 år ända sedan 1940-talet? Att 8 härdsmältor och ett otal allvarliga tillbud (och vem vet mörkertalet här) räknas som idiotsäkert. Att alla stater med kärnkraftverk har dessa för att staten under någon period varit intresserad av att skaffa atombomber och således tyckt det vara värt att subventionera kärnkraftsindustrin. Har du tänkt på hur svårt det är med oberoende reglering och tillsyn av en industri som endast existerar därför att staten vill att den ska existera. Hade du någon aning om det fantastiska sammanträffandet som innebär att det i Sverige såväl som i Finland visat sig så lyckligt att de överlägset bästa geologiska förutsättningarna för slutförvar visat sig vara precis under nuvarande kärnkraftverk, på mark som turligt nog redan ägs av kärnkraftsindustrin. Kunde du tänka dig att det var värt att riskera allt, alltså verkligen bokstavligt talat allt, för totalt 435 reaktorer i världen, som står för cirka 13 procent av världens elproduktion.

Den lönsamhet som utlovades ”i framtiden” har inte uppnåtts. Vanligen sköter marknadskrafterna om att det som är olönsamt inte blir byggt. Den regeln gäller inte i militära sammanhang. Tyvärr är kärnkraft och kärnvapen än i dag så sammanbundna att man inte kan utgå från att det ekonomiska förnuftet kommer att segra. Marknadsekonomin skulle ha avvecklat kärnkraften – om den hade funnits. Men i verkligheten finns den inte. Marknadsekonomin är en manlig dröm i det militärt styrda samhälle som tagit sig friheten att påtvinga mänskligheten kärnkraft, och att överlämna det livsfarliga avfallet till kommande generationer.

Läs Åsa Mobers oerhört intressanta bok Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten, och lyssna gärna på vår intervju med henne i Traffic Jam.

En tanke kring ”Tänk om allt går paj, jag är faktiskt jävligt skraj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.