Så klimatmaxar du 2016: tio ”osmarta” tips du som progressiv inte kan leva utan

  1. 2016 är av FN utropat till bönornas år: ät mer av dom. Precis som att bönor kan vara lite svårsmälta för den ovane så kan tunga böcker verka jobbiga. Låt dig inte avskräckas av det och läs Andreas Malms Fossil Capital.
  2. Sluta streama HD-video från internet till dumburken, för din och klimatets skull. Lägg den tiden du får över på att bygga ut ett ”lågteknologiskt” nätverk istället för att sitta på twitter…
  3. Utgå inte ifrån att närhet i tid per definition gör något som lite grand frångår systemets logik till det mest radikala. Är fildelning mer klimatsmart än copy-party’s?
  4. Genomskåda teknikens dolda disciplinering, fråga dig alltid varför en viss teknologi utvecklas och i vems intresse. Var kolet billigare och bättre än vattenkraften i Englands bomullsindustri eller var det främst en disciplineringsteknik?
  5. Ifrågasätt alltid den linjära utvecklingstanken, utgå ifrån att dom ljuger.
  6. Tänk inte ens tanken att lämna miljöpolitiken till ”folk som är intresserade av miljön.” Bli en av dem, du har något de saknar: en förståelse av kapitalets rörelselagar.
  7. Ta lärdom från Blekingegadeligan. Både snyltarstatsteorin och studiemotivationen behöver sin samtida motsvarighet.
  8. Tro inte på smart teknik. Tro inte på den oavsett om den propageras för av överbetalda douchebags från silicon valley eller intellektuella som aldrig skrivit en rad kod.
  9. Förra året var myllans år. Gräv ner dina matrester i jorden och låt dem bilda ny näring. När du gjort det så gräv ner dig i Alf Hornborgs tänkande för att förstå varför konstgödsel inte kan fungera.
  10. Låt dig inte nedslås av känslan att det av någon slags nödvändighet måste gå åt helvete. Inspireras istället av Brad Werner som i sin forskning konstaterat att alla nuvarande trender och krafter pekar på att vi är fucked… sa jag alla krafter? Nej, glöm aldrig motståndets kraft, som Werner uttrycker det: environmental direct action, resistance taken from outside the dominant culture, as in protests, blockades and sabotage by Indigenous peoples, workers, anarchists and other activist groups. Such mass uprisings of people—along the lines of the abolition movement and the civil rights movement—represent the likeliest source of “friction” to slow down an economic machine that is careening out of control. This is clear from history, which tells us that past social movements have “had tremendous influence on … how the dominant culture evolved.” 

Så klart inspirerad av:

20 tips till progressiva 2016

1 tanke kring ”Så klimatmaxar du 2016: tio ”osmarta” tips du som progressiv inte kan leva utan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.