Arkiv för Notis

Att rekyleffekten – gör något mer effektivt så kommer vi använda mer av det – existerar är väl inte direkt någon nyhet. Tycker dock att artikeln A simple extension of dematerialization theory: Incorporation of technical progress and the rebound effect var läsvärd (sammanfattning här). Författarna går igenom 57 stycken vanliga varor och hittar tekniska förbättringar i nästan alla fall, men inte ett enda fall där vi minskat det totala användandet. 

no matter how much more efficient and compact a product is made, consumers will only demand more of that product and in the long run increase the total amount of materials used in making that product. […] “There is a techno-optimist’s position that says technological change will fix the environment,” Magee observes. “This says, probably not.” 

Vi läste Mattias Svenssons bok Miljöpolitik för moderater i bokcirkeln, tänkte först att det kunde vart kul material för en trollsågning men den är för ointressant för det. Dock var det en sak som jag tänkte på efteråt (har slängt boken så exakt citat har jag inte) och det är när Svensson diskuterar rekyleffekten (Jevons paradox) och använder t.ex. ekologisk mat som ett argument emot att den inte skulle stämma. Väldigt kortfattat är rekyleffekten helt enkelt att ”teknikutveckling” gör att det blir billigare att köpa/göra något så då gör/köper folk det mer. Något som dock kanske inte skulle ske med ekologisk mat för en köper inte mer mat än en behöver. Typ. Exemplet är inte helt klockrent tycker jag.

Men det ligger väl någon slags rimlighet i det hela, i alla fall förutsatt att den ekologiska maten är dyrare och det ekologiska jordbruket mindre effektivt. Men om priset på ekologisk mat sjunker så frigörs det förstås köpkraft som kan användas för att konsumera någon annanstans. Det blir en jobbig paradox om en tänker att ekologisk mat är en viktig miljöfråga och därför vill att priset på den ska sjunka så att den tar en större marknadsandel. Jag tänker mig att det bästa sättet att få ut en riktigt bra miljöeffekt ur ekologisk mat är att förbjuda konventionell industriodling, se till att hålla nere produktiviteten i den ekologiska odlingen och att få folk att köpa alldeles för mycket ekologisk mat (som bara går rakt ner i komposten) så att de inte har råd att spendera sina pengar på något annat. :P

I dagarna utkommer boken Trafikmaktordningen som jag var med och skrev – för vad som känns som typ hundra år sedan – på tyska. Den har titeln VerkehrsMachtOrdnung och ges ut på Unrast Verlag i översättning av fantastiska Gabriel Kuhn, vilket gör att jag misstänker att den kommer vara bättre än originalet. :) Dessutom har Unrast kompletterat texten med massor av superfina illustrationer (har bara sett några än så länge, så ser fram emot att få bläddra i den).

Planka Cover 05-19

p.s. Någon gång efter årskiftet ges boken även ut på engelska av PM Press, oklart än så länge under vilken titel. d.s.

Nya Mad Max är den mest skrämmande dystopin som visats på vita duken på väldigt länge. Filmen består i princip av en enda lång scen där fula killar i dreads åker bil i öknen och spelar instrumentella Limp Bizkit-covers med bar överkropp på världens största PA-system. Samtiden framstår helt plötsligt som inte fullt så miserabel som den gjorde innan…

I San Francisco’s motsvarighet till Situation Stockholm, Street Sheet, var det en intressant artikel om hur festivaler och andra stora jippon i staden används som ursäkt av de styrande och snuten för att rensa upp bland oönskade element. Fallet som beskrivs var den årliga Pridefestivalen och vilka problem den orsakar för stadens hemlösa befolkning som till en tredjedel består av HBTQ-personer.

As San Francisco continues to gentrify, so do the festivals and events. This means that the structures that support gentrification, like policing and the literal pushing out of poor people from the downtown area, are highly prevalent during the festivals. […] The majority of arrests seem to have been of homeless and poor people who usually stay in the Tenderloin neighbourhood and were criminalized for ”not belonging”. As public intoxication is a huge part of the celebration, who the police chose to charge was clear. […] When 29 percent of the city’s homeless population identify as LGBTQ, criminalizing homeless people does not keep LGBTQ people safe. In fact, it means that LGBTQ people more than likely bear the brunt of police profiling and violence because homophobia and transphobia still greatly plague our criminal justice and police institutions.

Nu på lördag drar stadskampsveckan igång, mycket roligt som kommer att hända. Kolla in hela schemat på Motkraft. Jag vill så klart extra mycket puffa för Konstkuppen säsong 2, kommer bli awesome. <3 Ska också prata lite kort på den här grejen, får se hur det blir. :)

När staden äter sig själv – Krisstaden, Ghost fordism och urban kannibalism

Onsdagen 14 maj kl 18.00
Konsthall C, Cigarrvägen 14, T-Hökarängen

En studiekväll på Konsthall C om städernas utveckling i krisens spår. Det senaste året har en rad protester brutit ut direkt kopplade till stadsomvandlingar, megaprojekt och stadsupprensning – från Istanbul till Sao Paolo. I kväll ser vi närmare på vad gentrifieringen, förtätningarna och stadslyftens andra sida är? Medan vissa stadsdelar ska göras hippa och marknadsvärdet höjs, vilka områden lämnas utanför och ses inte som värda att satsa på? Var sker förslumningen, lämnas tomma köpcentrum och ödetomter i en stad med skriande behov av billiga bostäder och lokaler? När stadens resurser töms på megaprojekt, skrytbyggen och arenor, vilka områden lämnas resurslösa?

Popvänster och Ana Betancour (arkitekt och mediaaktivist) inleder och vi läser sedan tillsammans Matteo Pasquinellis text ”Kreativa Ruin” från Brand och diskuterar hur vi kan ockupera stadens övergivna platser, fylla dem med liv igen och göra dem till fästen för en urban motmakt.

Visionärt kartläggande och konspirativt utforskande.

Arr: Allt åt alla i samarbete med Popvänster