Never mind the nya arbetarpartiet, here’s the nya DDR-Sverige

Antar att jag inte är ensam om att tycka att det ligger ett visst löjets skimmer över liberaler som tycker att det är synd om dem för att de växt upp i vad som så “lustigt” kallas för DDR-Sverige. Men, nog är det allt lite synd om människor vars största fasa här i världen är att behöva betala några hundralappar mer i skatt. Därför har jag gått runt och tänkt lite på det här med DDR-Sverige, och döm min förvåning när jag insåg att vi fortfarande lever i det! Likt det post-sovjetiska Ryssland som styrs av en före detta KGB-agent som var stationerad i DDR, likt detta så lever vi fortfarande i DDR-Sverige. Fast det är inte riktigt samma Sverige, vissa saker är sig lika, andra har förvärrats.

Det finns vissa paralleller mellan det gamla arbetarepartiet och det nya arbetarpartiet samt det gamla DDR-Sverige och det nya, en av dem är självfallet vem det är som kontrollerar staten. Det gamla i det gamla och det nya i det nya.

I det gamla DDR-Sverige så övervakade det gamla arbetarepartiet oss rödingar, i det nya DDR-Sverige så övervakar det nya arbetarpartiet varenda jävel.

I det gamla DDR-Sverige så fanns det bara ett statligt telefonbolag att använda och telefonerna var gjorda av bakelit, i det nya DDR-Sverige finns det en miljard telefonbolag att välja mellan, det ena med sämre arbetsvillkor än det andra, och telefonerna är gjorda av kobolt som bryts under slavliknande villkor i Kongo.

I det gamla DDR-Sverige var Bamse aktiv anti-rasist och förklarade det gamla arbetarepartiets expansiva skattepolitik, i det nya DDR-Sverige är Bamse rasist och förklarar försvarar det nya arbetarpartiets inhumana flyktingpolitik.

I det gamla DDR-Sverige underhöll SJ järnvägen för våra skattepengar, i det nya DDR-Sverige har SJ splittrats i hundra underavdelningar varav en, Banverket, förvandlats till en underavdelning av Trafikverket som bedriver motorvägspropaganda för våra skattepengar.

I det gamla DDR-Sverige hade alla anställda inom välfärdssektorn rätten att slå larm om problem och oförrätter på sin arbetsplats, i det nya DDR-Sverige får du sparken om du gör det.

I det gamla DDR-Sverige så fanns det (åtminstone på pappret) någon slags idé om att skolelever var riktiga människor som förtjänade respekt och någon slags frihet, i det nya så är skolans enda frihet friheten för privata företag att sno åt sig av våra skattepengar.

I det gamla DDR-Sverige kunde knappt någon i regeringen stava till ordet pressekreterare, i det nya så ska opolitiska tjänstemän propagera för det nya arbetarpartiets politik, och vi har en propagandaminister.

Ja, det skulle gå att fortsätta i oändlighet, men ni fattar vinken. Utan att på något sätt tycka att det var bättre förr kan jag ändå konstatera att det nog är sämre nu.

En fråga till alla gnälliberaler: Är det något konstigt med friheten, eller är det bara jag?

5 tankar kring ”Never mind the nya arbetarpartiet, here’s the nya DDR-Sverige

 1. Ledsen, men ”i det nya DDR-Sverige är Bamse rasist och förklarar det nya arbetarpartiets inhumana flyktingpolitik” är helt fel. Bamse försvararden inhumana flyktingpolitiken.

 2. Din analys är intressant, men felaktig kring vad du försöker bevisa.

  Dagens regering är konservativ. Den besitts av moderater, kristdemokrater, ett gäng lantbrukare och sist men inte minst socialliberaler.

  Socialliberaler är för många liberaler politiska motståndare, snarare än vänner. De driver samhället framåt, bl.a. genom att driva runt i maktens korridorer med ett läckande skepp.

  Liberalism har många nyanser. Den liberalism jag försvarar och kämpar för finns inte i svensk politik. Det handlar bl.a. om att försvara den lilla människan mot statens förtryck. Liberalismen är inte höger/vänster utan ett tillstånd mot någonting.

  Det kan inte förvåna någon att en konservativ regering och att liberalism egentligen inte är förenliga med varandra, men det beror som sagt på hur man väljer att definiera liberal.

  Därför blir din text lite ”kul”. Genom din definition är det helt okej att dra alla inom en bred politisk genre över en kam och godkänner bl.a. alltså påstå att ex. kommunism är sovjetunionen, vilket per definition inte är sant.

  1. kul att du inte är lika värdelös som de liberaler som styr vårt land, det innebär dock inte att dessa inte är liberaler. Visst finns det ett gäng skjutgladna old-schoolmoderater, ett gäng böghatande kristna och säkert en och annan bonde i alliansen. Men det tar ju inte bort det faktum att det samhälle vi lever i är en produkt av realliberalismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.