Das Kapital-festival!

Befriar lite info från fejjan iom ja e med på ett hörn i arret av detta.

Kära vänner! Glöm inte att osa till detta arrangemang här: http://bit.ly/r3CbBq (för info, se nedan). Facebookattending räcker alltså inte.

Ta din galna Marx-chans!

Nio och en halv timme lång och inte en minut för kort. Det här är filmen om den långt gångna Das Kapital-filmatiseringen som aldrig blev klar. Nachrichten aus der ideologischen Antike (ungefär ”Meddelanden/Nyheter från den ideologiska antiken”) är Alexander Kluges monument över Sergej Eisensteins strandade marxistiska mastodontprojekt. Nu kan du få chansen att se filmen i sin helhet! Den femte november kör vi (ja, det är en lördag)!

Det är den 12:e oktober 1927. En överarbetad och manisk Eisenstein sitter med 60 000 meter exponerad råfilm till det som ska bli Oktober, men har tankarna på annat håll. Han skriver i sin dagbok: ”Beslutet står kvar att filmatisera Das Kapital efter Karl Marx’ scenario.” Förarbetet har varit långt. Med utgångspunkt i en vardagsscen där en arbetarkvinna kokar näringsfattig soppa åt sin arbetande make vill Eisenstein i samtida James Joyce-anda filmatisera Marx trebandsopus med innovativ klippteknik. Ledord: de-anekdotisering.

Projektet avslutas aldrig. När Alexander Kluge 81 år senare ger ut filmen vi nu ska se, är det som ett monument över Eisensteins projekt; en allvarsam, tramsig, nyfiken, storögd, trångsynt exposé över Marx; en dokumentär om Eisenstein; en teckning över produktionsmedlen; en meditation över kapitalet, över vår tid. Till sin hjälp har Kluge personer som regissören Tom Tykwer, sociologen Oskar Negt och filosofen Peter Sloterdijk; till format har han valt allt: Eisensteins originalklipp; tämligen anskrämliga mellantexter ur word-arts fulare typsnittsväskor; Kluges signum talking heads-inslag; Koyaanisqatsisekvenser över bilfabriker och snabbköp. Nachrichten aus der ideologischen Antike liknar allt och inget du sett.

Visningen arrangeras av Centrum för marxistiska samhällsstudier  i samarbete med ABF norra storstockholm. Filmen är vänligen utlånad av Goetheinstitutet i Stockholm genom Josefin Fürst.

Filmen visas i tre delar. Vi sätter igång klockan halv elva. Halv två tar vi trettio minuters lunchpaus. Klockan två sätter vi igång igen. Klockan halv sex tar vi en halvtimmes middag. Klockan sex kör vi igång igen, och är klara klockan nio. Tiderna är ungefärliga.

Filmen är på tyska med engelsk text.

Dag: Lördagen den 5:e november, klockan 10.30.

Inträde: 60 kronor = självkostnadspris för lunch, middag och kaffe.

OBS! Antalet platser är begränsat, vänligen OSA så snart som möjligt på https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGJGLU5Fd3RiNWZoczJzZEE0R1dJaVE6MQ men senast den 3:e november.

Arrangemanget äger rum i ABF norra storstockholms lokaler i Sundbyberg, Esplanaden 3C. Tunnelbana: Sundbybergs centrum.

Välkomna!

En tanke kring ”Das Kapital-festival!

  1. Jag vill anmäla mig till filmvisningen ”Das Kapital” på lördag. Den givna länken fungerar inte för mig.
    Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.