Den enda Staden drar ner oss till botten av ån…

Det finns knappt någon plats kvar där folk vill bo.
–Göran Dahlberg Hemliga städer: Rädslans urbana former

Så ofta jag har tid och ork brukar jag promenera i Rågsveds friområde, från min lägenhet går jag över Snösätravägen, genar genom skogsdungen, stannar till och tittar på ankorna och barnen som tittar på ankorna vid den lilla dammen. Ibland plockar jag en pumpa från den öppna folkodlingen där bredvid. Sen strosar jag vidare till den lilla hagen där korna betar tillsammans med fåren, fåren som är väldigt gulliga och roliga att mata med lite nyavrivet gräs. När jag tröttnat på fårens sällskap beger jag mig mot koloniområdena och tittar på vad folk odlar: majs, ockra, jordgubbar, potatis, bondbönor, squash och massor av andra saker som jag inte har någon aning om vad det är för något. Efter det brukar jag gå ner till Magelungen och titta på vattnet, plocka blåbär och smultron i skogen, gena genom villaområdet i Huddinge och sen typ bege mig hem.

Saker likt detta ska förstås inte få finnas i en nyurbanistisk stad. Odefinierbara grönområden och småskalig kolonilottsodling har ju inget värde. De fattiga förorterna som omsluter våra fantastiska stadskärnor är ju helt värdelöst byggda, istället för skogspromenad så skulle det ju kunna finnas förtätning, och alla vill ha förtätning, överallt. Det har jag läst på stadsbloggar, i debattartiklar, forskningspapper och politiska översiktsplaner. I skandinaviens huvudstad kan det väl ändå inte finnas plats för vildvuxna grönområden, varför skulle någon vilja det, när man istället kan få pittoreska småhusområden med tillhörande arkitektritade och välvårdade parker.

Sån tur att vi har framsynta politiker och tjänstemän i den här staden, så att de kan jämna Rågsveds friområde till marken, ersätta skogspromenader med bilvägar, kolonilotter med radhus, odlingar med nyklippta gräsmattor, en befolkning med en annan, nyckelbiotoper med “miljöbilar”, kor med rut-avdrag och rekreation för en hel förorts invånare med lantlig-idyll-fast-nära-till-stan-på-din-egen-nybyggda-bilväg för ett fåtal.

Tanken att istället bygga ett par flerbostadshus med hyresrätter och nära till tunnelbanan och på så sätt kunna spara hela detta underbara område, den är förstås omöjlig att föreställa sig. Det finns inget alternativ till den enda STADEN. Kom, kom atombomb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.