Gör nåt skoj med din överblivna bandbredd

raspberry-tor

Antar att jag inte är den ende som sitter på massor av internet i hemmet, åtminstone de flesta av oss som har lyxen att bo i allmännyttan kör på bra och billigt fiber. Antar också att jag inte är den ende som låter Internets stanna i väggen största delen av dygnet, något som kan kännas onödigt nu när en betalar för att det ska finnas dygnet runt. Var på ett föredrag om TOR för nån månad sedan, Tor är väldigt kortfattat ett sätt för folk att kunna surfa utan att avslöja var/vad/vem de är (dvs, du surfar anonymt, men glöm inte bort att du även måste kryptera saker, om du diggar sånt). TOR fungerar genom att folk donerar bandbredd till ett stort nätverk vilket gör att de som behöver surfa anonymt kan studsa sin internettrafik igenom andras datorer, så istället för att du går direkt till aftonbladets datorer när du skriver in aftonbladet.se så skickar du din förfrågan till TOR som studsar det igenom tre olika datorer. Vem som helst kan donera en liten bit av sitt internet till TOR och på så sätt hjälpa andra att surfa anonymt, detta görs genom att en sätter upp ett så kallat relä. Något som kan göras väldigt enkelt genom att installera ett program som heter Tor Browser Boundle som dels ger dig möjligheten att surfa via TOR och dels gör det enkelt att fungera som ett relä.

Eftersom jag har min dator på jobbet oftast så fungerar det inte så bra för mig att köra ett TOR-relä på den, därför beställde jag en mikrodator som heter Raspberry Pi, den kostade strax under 400 kronor, går att köpa på massor av olika ställen på nätet, bara att söka. :) Jag använde mig av denna guide, tycker det funkade rätt bra. Det enda som var lite klurigt var att öppna upp min nätverksrouter och ge Raspberryn en fast IP-adress, men det går att söka på typ din routermodell och static ip… Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.