Gärna kultur, men först en rejäl motorväg

Området innehåller de sista resterna efter Handens gamla centrumbebyggelse. Den är viktig för förståelsen av tätortens omvandling från lokalsamhälle till pendelförort. Områdets kulturhistoriska värde ska ses ur ett lokalt perspektiv.

Handen kommer alltid att ha en speciell plats i mitt dunkande punkhjärta. Även om jag är uppväxt på en blandning av irländsk folk och brittisk ska och punk så var det i Handen som jag för första gången stiftade bekantskap med punken på egen hand. Det var där, under några somrar i början av 90-talet som jag gick från att bara leka bakom scenen när pappa och hans kompisar spelade till att stå framför scenen då andra band spelade. Det var Mera Hitlåtar och många band hörde till Absolut 50-spänn svängen: trallpunk en kanske inte lyssnar högt på så ofta idag.

Men Handen är inte bara Mera Hitlåtar, punktraditionen är betydligt större än så. Själv är jag för ung för att ha någon mer djupgående relation till Ultrahuset än det klistermärke som sitter på en gammal gitarr som ligger i källaren. Däremot har Gula Villan varit en ständig, om än infrekvent, följeslagare genom åren, och jag är nog inte ensam om att fler än en gång ha behövt förklara att: “nej, inte den gula villan. Den med punkare, inte den med studenter.” Senast i somras låg jag på gräsmattan utanför fina indiefestivalen Cosy Den och stod längst fram och lyssnade på något obskyrt norskt twee popband. Om några veckor spelar Bäddat för Trubbel och jag hoppas kunna gå.

Gula villan ligger i den del av Haninge som kallas för Kulturparken, en grön lunga mellan järnvägen och de nyare flerbostadshusen. Förutom alla konserter bedrivs omfattande teaterverksamhet i området som också fungerar som rekreationsområde för Haningeborna. Kulturparken står med på Haninge kommuns lista över platser som bör bevaras av kulturhistoriska skäl, personligen skulle jag nog vilja påstå att det finns betydligt större anledningar än så att bevara det.

Det håller dock inte alla med mig om. De borgerliga politikerna som styr kommunen begärde för ett år sedan ett planuppdrag för “Förlängning av Stationsvägen samt bostäder och förskola i gamla Folkparksområde”. Med motivet att “bidra till en mer levande miljö i området” vill de borgerliga politikerna alltså bygga en väg genom kulturparken för att koppla samman Handens stationsväg med Nynäsvägen. Detta kan vid första anblick låta märkligt, som att de har sagt fel, för inte ens en moderat tror väl att bilar bidrar mer tll en levande närmiljö än punkare?

Jo! Det är precis vad moderater gör, och de är inte ensamma om den tron heller, snarare tvärtom. Idéer likt dessa är totalt dominerande i den stadspolitiska diskursen och de går ofta under samlingsnamnet nyurbanism. För nyurbanismen så är det just dessa gröna lungor, dessa lokala mötesplatser som är stadens problem, de menar att dessa ytor är det som hindrar att staden knyts ihop och blir “levande”. Alla vi som inte bor i Haninge men ändå hängt på Gula villan vet så klart att det är på grund av den som vi överhuvudtaget haft en anledning att ta oss till Haninge, men det bekymrar inte nyurbanisterna: de har ju en plan! För dem så måste hela staden bli likt innerstaden. För dem så är det grönytorna i förorten som skapar segregation. Därför tycker de att det är så underbart med en bilväg som ”knyter ihop”. Det låter banalt, jag vet, men det är väl inte mitt fel vad de tycker. ;) Nyurbanismen är i Stockholm kanske främst känd genom Moderaternas översiktsplan som kallas för promenadstaden, och oavsett vilka vackra ord dess förespråkare använder så yttrar den sig främst i att bilvägar ska byggas genom grönområden. I Rågsved, i Bagis och i Haninge.

Den som vill veta lite mer om nyurbanism får gärna lyssna på radioprogrammet som jag och en vän gjorde på det temat. Till er andra vill jag bara säga: Kom igen Haninge punks, kom igen kom och slåss!

Det är inte försent att stoppa detta bilvansinne och rädda en kulturinstitution! Demo imorgon (9/9), samling klockan 18 på Gula Villan. Ses där!

kulturpark

3 tankar kring ”Gärna kultur, men först en rejäl motorväg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.