Ännu en fjäder i hatten för ordningsmakten

På väg hem från jobbet idag så hade biljettkontrollanterna razzia i Hornstull. Vanan trogen så plankade jag förbi dom och ställde mig nedanför rulltrappan med varning för razzia-skylten (se till att alltid ha ett exemplar i plånboken!).

De senaste åren har kontrollanterna verkligen skärpt till sig och slutat vara så himla på tårna, det är väldigt sällan dom ens orkar bry sig om en. Men en av dom tre som var där idag var rätt jobbig och höll på att störa mig i mitt arbete och hävda att jag inte fick göra det jag gjorde, alltså att stå vid en rulltrappa med en papperslapp. Jag förklarade för honom att det var i min fulla rätt att stå där jag stod och göra det jag gjorde, så han ringde på ordningsvakter. Här kanske jag borde bett honom ringa polisen direkt, eftersom jag visste att det enda ordningsvakterna skulle kunna göra var att vara otrevliga, och sen ringa polisen. Men eftersom kontrollanten, precis som jag och ordningsvakterna, visste att polisen skulle bli snea om någon ringde dom och bad om en utryckning för att det stod en person med ett papper vid en rulltrappa så valde herr kontrollant att skicka ov:s på mig istället. Han hade väl hoppats, precis som jag antar att ov:sarna hade hoppats, att jag skulle bli skraj för dom och göra vad dom sade åt mig att göra: Alltså att sluta stå vid en rulltrappa med ett papper. Efter tio minuter och tio glada Hornstulls-hipsters som fick fina instagram-bilder (försökte få till en bild med både mig och herr kontrollant, men han hävdade att det var ofredande, så det blev tyvärr inget av det) så dök ov:sarna upp.

Dom hävdade att jag inte fick stå vid en rulltrappa med ett papper, vilket jag förklarade att jag fick göra. Då hävdade dom att jag störde kontrollanternas arbete och var tvungen att avlägsna mig från platsen, så då fick jag förklara att jag faktiskt gjorde kontrollanternas arbete lättare genom att dom slapp kolla folk utan färdbevis. Så då hävdade ov:sarna att jag störde den allmänna ordningen, när jag stod vid en rulltrappa med ett papper. Jag förklarade för dom att så inte var fallet. Då hävdade dom att det var folk som hade blivit kränkta och berättat för kontrollanterna att dom blivit störda, av att jag stod vid en rulltrappa med ett papper. Då fick jag (tro mig, det är ännu mer tröttsamt att behöva förklara det här för två ov:s och tre kontrollanter än att behöva läsa det) förklara att det inte fungerar så här i världen att bara för att en surgubbe stör sig på någon så betyder det att denna person har stört den allmänna ordningen. Ett tag tyckte jag att ov:sarna blev lite väl aggressiva och eftersom jag inte har någon kamera på min mobil så ringde jag min kollega och bad han komma ner och filma ifall dom skulle ställa till med några problem. Då tyckte ov:sarna (lär dom sig aldrig?) att det var läge att fråga om han hade tillstånd för att filma. Ni kanske kan gissa vad jag fick förklara för dom? :)

Dom stackars ov:sarna ställde sig till slut i ett hörn, kontrollanterna gick upp för att kontrollera lite och gav sen upp, jag varnade lite fler personer medan jag väntade på tuben hem och sen gick jag därifrån. Då kom en av ov:sarna springandes fram till mig och berättade att kontrollanterna redan hade gått för ”flera minuter sedan”. Antar att han trodde jag skulle bli ledsen för det, men det var ju mission accomplished för mig. Jag saboterade kontrollanternas razzia och dom gav upp. :) Sen berättade ov:en också att han hade kollat upp det här med lagen mer (kanske något man borde göra innan man hittar på?) och jag frågade om det var därför han hade slutat tjafsa med mig, eftersom han insåg att jag hade rätt. Men så var tydligen inte fallet, utan han hade bara låtit mig vara för att kontrollanterna ändå skulle gå därifrån… LOL. Älska dagisnivån på ov:s.

Liknande grej hände i vintras (har tappat räkningen på hur många ”liknande grejer” som hänt. hehe) när vi delade ut flygblad med planka på centan och en ov höll på och tjafsa hur mycket som helst om att vi inte fick vara där och ringde polisen (som så klart bad honom att skärpa sig) och sedan, när vi hade delat ut alla våra flygblad och skulle gå hem, skrek efter oss att vi var fega som gav upp. Riktig pwnage där lilla vakt.

Kontentan: Ov:sar verkar tyvärr vara alltför vana vid att det fungerar att ljuga ihop olika lagar på ad-hoc-basis. Låt dom inte komma undan med det, det funkar i princip alltid att påpeka för dom att dom har fel. Min erfarenhet av allt för många ov-puckon är att det bästa sättet att hantera dom är att förklara för dom att man bara pratar med polisen. Alternativt kan man köra på deras metod och ljuga för dom att polisen redat varit där och att allt är lugnt.

3 tankar kring ”Ännu en fjäder i hatten för ordningsmakten

  1. Vilken härlig soppa! Att dom aldrig lär sig lagen innan dom börjar sitt trams!
    You made my day, jag kommer nog att le och småskratta hela helgen åt den här berättelsen… :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.