Från fattighus till allmännytta och tillbaka igen?

Har vart en del i Dublin och en sak som verkligen skiljer det från Stockholm är hur folk ser på dem som bor som hyresgäster i offentligt ägda bostäder. I Sverige är detta att vara hyresgäst knappast något som ses som konstigt, suspekt eller stigmatiserande, och jag tror inte riktigt vi fattat hur jävla glada vi borde vara över detta. Vi har, vad jag vet, inte ens ett begrepp för social housing i Sverige, varför jag bara kallar det för social housing nedan, fast det kanske är dags att damma av den gamla klassikern fattighus snart? Det är nog Sverige som är undantaget och Irland som är regeln när det kommer till synen på det offentligas roll på bostadsmarknaden. I utomlandset kallar man det för social housing och här kallar vi det för allmännytta, och det är milsvida skillnader mellan dessa två begrepp och vad vi lägger i dem.

Social housing är ungefär som socialbidrag, du måste vara extremt fattig för att få det, och du ska dessutom skämmas och bli stigmatiserad för att du tar emot det, dessutom ska det gärna hålla kvar dig i fattigdom. Allmännyttan är i motsats till detta byggt på idén att istället för att bygga och äga särskilda hus för folk med ont om pengar ska det offentliga bygga och äga bra och billiga hus för alla. Detta har kompletterats med riktade bostadsbidrag till de som behövt extra ekonomisk hjälp. På detta sätt kommer man runt den stigmatisering som det innebär att bo i social housing. Eftersom många dessutom bara är i behov av ekonomisk hjälp med hyran under kortare perioder i livet så tvingar dessutom social housing folk att flytta kors och tvärs beroende på sin situation, eller får dem att fastna, med allmännytta och bostadsbidrag löser man detta problem. Folk kan bo kvar i sin lägenhet även om de hamnar i en period av ekonomiska svårigheter.

Liberaaaler hatar allmännyttan, men de älskar social housing, “det är som i USA”. De gillar att folk skäms, de älskar välgörenhet för att det får dem att känna sig duktiga, de ogillar klassresor och de fullkomligt älskar att få stigmatisera fattiga. Det är enda förklaringen till den politik de driver. Detta är dock svårt för dem att erkänna, för en ärlig liberal är en avskydd liberal, och en avskydd liberal vinner inga val. Därför är liberalen kluven, talar med kluven tunga. Liberalen säger att hyresrätten inte fungerar, men egentligen är det så att hyresrätten fungerade alldeles för bra. Annars skulle liberalen inte ha låtit en liten minoritet stjäla 50 miljarder från resten av oss stockholmare. Man kan inte stjäla 50 miljarder från något som inte funkar. Och hade den inte funkat hade det inte behövts så jävulusiskt mycket politik och andra former av fiffel för att lyckas sälja hela skiten.

Men det räcker inte att stjäla 50 miljarder. De fattiga jävlarna skäms fortfarande inte över att bo i allmännyttan. “Vi måste blicka mot Europa” säger liberalen, det räcker inte att allmännyttan har nått den kritiska tröskeln i innerstan, den måste minska även i resten av Stockholm. Målet är så klart att det ska finnas så lite allmännytta så att den inte kan fylla sin funktion som allmännytta och i stället övergå i någon form av social housing. På Stockholms stadshus AB hittar vi dokumentet Direktiv avseende ombildning till bostadsrätter i de kommunala bostadsbolagens bestånd i ytterstaden under åren 2011-2014, där vi kan läsa oss till hur planerna för att slå sönder allmännyttan i Stockholm ser ut. Vad vi kan se är att liberalen är ganska nöjd i områden som Aspudden, Bromma och Midsommarkransen, där kan han tryggt få dricka sin latte men samtidigt se en och annan alkis på parkbänkarna, “genuint” tycker han. Som en rest av svunna tider! Så nu vill han sätta stopp, han vill gärna ha kvar några fattiga och utslagna människor där han bor, bara det är såpass få så att han alltid kan känna sig trygg i vetskapen av att han är den normala. Att den fattige skäms.

Liberal…

Liberalen blir lite ledsen i ögat när han tänker på andra ställen av Stockholm dock, sådana där problemförorter. Han läser på Flashback om hur hemskt det är. Folk säljer droger på öppen gata och allt! Nu vill han tvinga dom att köpa sina lägenheter, med siktet inställt på orter som Rågsved, Högdalen, Hässelby och Västertorp beger han sig in på sitt kontor i innerstan och funderar på hur han ska gå till väga….

Kommer jag kunna bo kvar här? Eller kommer jag bli utslängd ur min lägenhet i Rågsved nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.