JO-anmäl Trafikverket

Kom hem samtidigt som brevbäraren la en tidning i min brevlåda, öppnade dörren och insåg till min stora fasa att det var en 20-sidig propagandatidning för Förbifart Stockholm med Trafikverket som avsändare. Otroligt obehagligt. Alliansfritt har hela scoopet.

Det är extremt problematiskt när statliga myndigheter bedriver propaganda, och denna tidning är ett sådant flagrant övertramp att man knappt tror att det är sant. Trafikverkets påståenden strider mot det mesta som vi faktiskt vet om vilka konsekvenser Förbifarten kommer att få, se exempelvis Planka.nu:s rapport Highway to Hell?

Även om det kan kännas lite futtigt i sammanhanget så skadar det inte att JO-anmäla dem. Det tar inte många minuter och ju fler som gör det desto bättre. Bifogar min anmälan nedan, ändra gärna lite i den och mejla till justitieombudsmannen@riksdagen.se.

JO-anmälan
2011-05-18

Namn och telefonnummer:

Adress:

Myndighet och/eller tjänsteman som anmälan riktar sig mot:
Trafikverket

Eventuellt ärende- eller diarienummer hos berörd myndighet:
Broschyr E4 Förbifart Stockholm
Myndighetens dokumentbeteckning: 100409
http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____5312.aspx

Beskriv i korthet vad som hände och när det ägde rum:
Denna publikation, som tycks gå ut till samtliga hushåll i Stockholms län, sägs beskriva fördelarna med byggandet av Förbifart Stockholm.

På vilket sätt anser Ni att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt?
Tidningen är en ren propagandaskrift för vägbygget, och fyller inte någon funktion som samhällsinformation. Det kan inte anses ligga inom Trafikverkets uppdrag att göra propaganda för ett enskilt vägbygge. Många av påståendena i tidningen är högst kontroversiella, men inga kritiska röster har fått komma till tals. Den innehåller dessutom en rad sakfel kring trafikprognoser och klimatpåverkan.

Det har tidigare förekommit kritik från regeringshåll till bland annat Naturvårdsverket, för att de i för stor utsträckning ägnar sig åt informationsinsatser, bl.a. om klimatförändringarna. Regleringsbrev har skrivits om för att myndigheterna ska hålla sig till sin kärnverksamhet. I ljuset av detta blir det ännu mer märkligt att Trafikverket tillåts ge ut en sån här partsinlaga kring ett politiskt och vetenskapligt kontroversiellt vägbygge.

En tanke kring ”JO-anmäl Trafikverket

  1. done and done! var så jävla arg på trafikverket redan innan idag, perfekt sätt att få utlopp för ilskan :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.