Ivan Illich – Energi och jämlikhet

”Någon” har digitaliserat den svenska översättningen av Ivan Illich’s helt fantastiska lågenergimanifest Energy and equity / Energi och jämlikhet, går att ladda hem via bayfiles. Inte världens bästa kvalité, men den är helt läsbar. Funderar på att styra en ocr:ning av texten, men det får bli ett framtida projekt.

Nu tycker jag att denna översättning är ganska dålig, på sina ställen rent av felaktig, så om du tycker det är lugnt att läsa på engelska, gör det. Boken finns t.ex. här. När vi citerade boken i Trafikmaktordningen så tyckte vi det var fånigt att skriva ut den engelska titeln, så därför gjorde vi en nyöversättning av det vi citerade. Egentligen så förtjänar hela boken en nyöversättning, men även det får bli ett projekt för någon annan tid eller någon annan person. Utan att förhäva oss allt för mycket så tycker jag nog att Trafikmaktordningen är mer relevant att läsa i dagsläget, men gillade man den kommer man garanterat att uppskatta även Energi och jämlikhet. Boken läses gärna tillsammans med Alf Hornborg’s Myten om maskinen. Kommer att återkomma till boken inom kort här på bloggen, men läs den så länge! :)

Det allmännas intresse för energikvantiteten och fördelningen av kontrollen över energiförbrukningen kan gå i två motsatta riktningar. Å ena sidan kan det formuleras frågor som banar väg för en politisk nydaning genom att stimulera strävandena efter en post-industriell arbetsintensiv ekonomi med låg energiförbrukning och en hög grad av social rättvisa. Å andra sidan kan den hysteriska jakten efter näring åt maskinerna förstärka den pågående eskaleringen av den kapitalintensiva, institutionella tillväxten och beröva oss den sista chansen att undgå ett hyperindustriellt Ragnarök.

En tanke kring ”Ivan Illich – Energi och jämlikhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.